Vad har du gjort i dag?

Har du gjort något i dag som ökat ditt välbefinnande? Något utöver arbete, familj och annat du gör på daglig basis? Har du haft den där lilla stunden för dig själv då du investerat i dig? Om du svarar nej på den frågan så är du långtifrån ensam. I dag har de flesta svårt att hitta den där tiden då en totalt kopplar bort allt som har med arbetet att göra eller t.ex. pressen att hinna med att se till att din sjuka anhörig får den hjälp hon eller han behöver. Det kanske känns som att alla sliter i dig från olika håll och tillslut också din egen vilja.

Hållbarhet

I dag pratar människor mycket om hållbarhet i miljö men glömmer bort att en själv ska hålla i många år. Du kanske läser artiklar om utbrändhet och hur vägen tillbaka blev lång och mödosam men tänker att du själv bara behöver lägga i en till växel, beta av en till sak, vara närvarande för ännu en person. Det kanske är tid att satsa på dig och din dröm med hjälp av ett qred.com/se/ företagslån? Utmattning kallas folksjukdom i dag och flera tusentals människor beräknas vara sjukskrivna antingen hel eller deltid vilket är en enorm kostnad både för individen och samhället.

Exempel

De flesta beskriver tillståndet som att “gå in i en vägg” men för att göra det mer tydligt listas exempel på symptom nedanför.

En dag står du i affären. Du har arbetat hårt och länge, du kanske har haft privata problem som tärt på dig en tid och sömnbristen har du försökt lösa med diverse recept från läkaren men kan ändå inte komma ner i varv innan sänggåendet. Du har varit i butiken många gånger förut och med dig har du listan på livsmedel du behöver köpa. Plötsligt tittar du på listan och fäster blicken vid ordet “mjölk” men du har ingen aning om vart mejerierna finns. Du känner dig mer och mer förvirrad och du blir tvungen att fråga butikspersonalen trots att det är din närbutik. Pulsen går upp och du känner dig svimfärdig, tanken slår till, är det en hjärtinfarkt? Du lämnar varorna och staplar ut från butiken och på väg till bilen vet du inte hur du ska ta dig hem för hela kroppen skakar. Du har drabbats av en akut stressreaktion.

Övriga symptom

Andra symptom på utmattning kan vara trötthet, irritation och saker du vanligtvis kopplar till din fysiska hälsa. Du blir orolig i magen och vanliga infektioner tycks ha svårare att läka ut. Sömnstörning, oförklarlig värk i muskler och leder, ett tryck över bröstet och en förvirring du inte alls känner igen sedan tidigare. Symptomen kan vara både akuta och mer diffusa. Det tar ofta lång tid att komma tillbaka från en utmattning och risken finns att du efter den alltid kommer att ha en ökad känslighet för stress.

Har du gjort något i dag som ökat ditt välbefinnande? Något utöver arbete, familj och annat du gör på daglig basis? Har du haft den där lilla stunden för dig själv då du investerat i dig?