Så kan mindfulness hjälpa ditt psyke

Stress och ångest är vanligt och de allra flesta upplever det i sitt liv. En del får det mer ofta medan andra endast får det under mer extrema omständigheter. Oavsett hur ofta du har det så finns det alltid skäl till att minska på stressandet och försöka må bättre med sig själv. Meditation och mindfulness har blivit vanliga metoder för just det.

Mindfulness mot stress

Mindfulness är en form av stilla stund där du fokuserar på mer eller mindre ingenting alls. Det är ett sätt att koppla bort från arbetet, oro och andra tankar som fyller ditt huvud. Att tänka är såklart bra men det är lätt hänt för många att det blir för mycket. Mindfulness är alltså ett sätt att rensa bort det här.

Resultatet är att du mer eller mindre tömmer huvudet, vilket leder till att du får klarare tankar och blir mer avslappnad. Det är egentligen ingen ny grej och påminner mycket om kristendomens kontemplativa bön, vilket är en form av djupmeditation. Där använder man det för att få en bättre relation med Gud, men konceptet är ganska likt mindfulness.

Lätt att komma igång med

Det är väldigt lätt att komma igång med mindfulness eller meditation. Det finns idag appar som kan guida dig igenom det här, men det går att göra det ännu enklare genom exempelvis YouTube. För nybörjare så är det ofta bättre att använda en guidad övning med en röst i bakgrunden.

När du väl har vant dig så kan du börja göra det på egen hand. I början är det bäst att göra kortare övningar, dessa är ofta på bara ett par minuter. När du väl har vant dig så kan du prova på längre övningar, dessa varierar mellan 15 till 30 minuter. Kortare övningar kan ibland vara bra att göra flera gånger om dagen, längre räcker oftast att du gör en eller max två gånger om dagen.