Löpband mot psykisk ohälsa

Termen psykisk ohälsa infattar ett stort antal tillstånd som alla har gemensamt att den drabbade inte mår bra mentalt. Det kan handla om allt från stress och oro till djup depression och komplicerade psykiska besvär, och beroende på art och svårighetsgrad finns det många olika behandlingar.

Träning har länge ansetts vara ett sätt att både förebygga och behandla psykisk ohälsa och ju fler studier som görs, desto mer överväldigande blir bevisen. Där forskare en gång i tiden trodde att det framförallt handlade om att bli stark och pigg av att hålla igång, vet vi idag att träning leder till att avstressande och lyckobringande signalsubstanser frigörs. Regelbunden motion är en fantastisk väg mot ett friskare liv både fysiskt och mentalt, där något så enkelt som att skaffa hem ett löpband kan bli den bästa medicinen. Här hindras du varken av väder eller pandemier utan har hela tiden möjlighet att få fart på hjärta och lungor.

Vad händer när du springer?

Även om du bara springer i några minuter får du upp pulsen ordentligt och det innebär genast att din hjärna börjar signalera att ämnen som endorfiner och serotonin ska frisläppas i ditt blodomlopp. Det här får dig att känna ett slags lyckorus, särskilt efter en tids löpande och hör till de viktigaste ingredienserna för psykiskt välbefinnande. I Sverige finns något som kallas FaR, en förkortning av Fysisk aktivitet på Recept, som innebär att patienter kan få träning som en del av sin behandling. Förhoppningen är att motion till stor del ska kunna ersätta läkemedel och motverka många sjukdomar och negativa sinnestillstånd.

Ett av de stora problemen vad gäller motion för mental hälsa är att det ibland kan vara svårt att komma igång. Medan stressade människor ofta välkomnar olika metoder att prova på, kan en nedstämd eller deprimerad person inte alltid se meningen med någonting. Det här är ett välkänt problem och därför är det inte ovanligt att ordinera lättare psykofarmaka som kan lyfta humöret tillräckligt för att motivationen ska komma. Om du själv tycker att det är svårt att komma igång kan du lyssna på uppiggande musik eller lova dig själv något extra om du springer 5km.

Kost och psykologi

Att äta väl ger också inre och yttre styrka och det finns vissa livsmedel som kan påverka faktorer som stressnivåer och koncentrationsförmåga. Medan socker kan ha negativ inverkan kan mörk choklad fungera stimulerande och lugnande, och nyttiga fetter från fisk och nötter kan ha positiv effekt på ditt sinne.