Ångest kan leda till självmordstankar

Olika typer av ångest

Många människor upplever ångest någon gång under sin livstid, vilket är helt normalt. Ångesten är en stark rädsla eller oro man tydligt känner av i kroppen genom exempelvis tryck över bröstet, snabbare hjärtslag, yrsel och svaghet. Lider man av ångest så kan det bli svårare att slappna av och kan påverka sömnen negativt genom att du får sömnstörningar som rubbar din sömn. Detta kan leda till att du blir känsligare för stress och det kan öka din ångest ytterligare. Du kan även bli rastlös, lättirriterad och otålig på grund av din ångest samt att du även kan bli arg och ledsen mycket lättare än i vanliga fall.

Ångest kan leda till självmordstankar

Men ångest är inte bara något man kan få på grund av trauman eller någon annan sjukdom inom psykisk ohälsa och man behöver inte känna tryck över bröstet och liknande för att kunna säga att man har ångest. Man kan ha ångest över ekonomin, skolan eller arbetet, hur man ser ut och mycket mer. Det finns dem som lider av åderbrock, kärlbristningar och pigmentfläckar som de mår så dåligt över som kan ge ångest när man hamnar i situationer som man behöver visa upp det man skäms över med sig själv. scandinavianvc kan hjälpa dig om du har ångest för bland annat dina åderbrock. Med en modern laserbehandling så går det snabbt, skonsamt och enkelt att bli av med åderbråcken som begränsar dig.

Det finns flera ångesttyper, några av dem är panikångest, tvångssyndrom, posttraumatisk stress och fobier. Panikångest kommer utan förvarning och vissa får attackerna efter en stressig period när allt blivit lugnt. Dem med tvångssyndrom har oftast både tvångstankar och tvångshandlingar men det finns dem med enbart tvångstankar också. Dem som lider av posttraumatisk stress har varit med om någon typ av trauma som exempelvis en olycka, krig, svår skada eller liknande händelser. En fobi är en rädsla som är knuten till en viss sak. Några vanliga fobier är bland annat spindel- och ormfobier, flyg-, höjd- och mörkrädsla. En annan fobi är social fobi som innebär att man undviker olika sociala sammanhang.

Berätta om din ångest

Som för alla rädslor så kan man bli av med dem om man möter dem. Vid höjdrädsla tar du dig stegvis upp mot högre höjder, vid spindelfobi så tittar du och känner på spindlar och så vidare. Med din ångest så är det samma sak. Göm dig inte, utan möt din ångest och var inte rädd för att prata om den. Det är även väldigt viktigt att inte skuldbelägga sig själv, försök att se dig själv som din bästa vän.