Olika typer av fobier

 

Ordet fobi betyder fruktan och kommer ifrån grekiskan. Inom psykologi betyder ordet att man har en överdriven rädsla för vissa saker och ting och att man kan få fullkomliga panikattacker om man kommer i kontakt med dem. Är man rädd för ormar är det ingen fobi eftersom det är en naturlig överlevnadsinstinkt att frukta sådant som potentiellt kan göra en illa. En fobi är när man regerar på ett oförklarligt sätt eller kollapsar när man konfronteras med det man är rädd för.

De vanligaste fobierna handlar om höjder, farliga djur, sprutor och att vara instängd på små ytor men det finns också ett antal mindre vanliga fobier som många inte ens vet om existerar. Vad sägs till exempel om anthofobi, rädslan för blommor, eller fobofobi, rädslan för fobier? En ganska ”vanlig ovanlig” fobi är coulrofobi, rädslan för clowner, medan en mindre vanlig är tetrafobi, rädslan för siffran fyra.

I princip kan en människa vara rädd för precis vad som helst och det kan ta många år av psykoterapi att komma till rätta med problemet. Vissa fobier går att leva med medan andra, som agorafobi, torgskräck, kan göra en människa totalt socialt handikappad.